Home

Συνεταιρισμοί Ε&Α εμπορίου

Σβούρα

Συνεταιρισμός εναλλακτικής
κι αλληλέγγυας οικονομίας
Σπύρου Τρικούπη 21 
Εξάρχεια 
Αθήνα
Τηλ: 210 3801375  
Ε-mail: svouracoop (a) espiv.net
http://www.svoura-svoura.gr

 

 

 

«Η σβούρα της κοινωνικής αλλαγής συνεχίζει νa περιστρέφεται αυτόνομα.

Δεν γνωρίζουμε ούτε τη διάρκεια ούτε την κατεύθυνση της περιστροφής.

Ο πειρασμός να της δώσουμε μια ώθηση για να επιταχύνουμε τον ρυθμό της,

μπορεί, παρά τις καλές μας προθέσεις, να τη σταματήσει.Πιθανότατα, ο

καλύτερος τρόπος ενδυνάμωσής της είναι να φανταστούμε ότι και εμείς οι

ίδιοι αποτελούμε μέρος της κίνησης: στριφογυρίζοντας, χορεύοντας, όλοι μαζί

και ο καθένας χώρια. Με άλλα λόγια, να συμμετέχουμε, ακόμα και

αν δεν έχουμε τον έλεγχο του τελικού προορισμού.»

Από το βιβλίο του Ραούλ Ζιμπέκι «Αυτονομίες και χειραφετήσεις».

 

Τον Μάρτη του 2013 ξεκίνησε τη διαδρομή του ο συνεταιρισμός εναλλακτικής και αλληλέγγυας οικονομίας «Σβούρα». Μια ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν πως η συλλογική προσπάθεια μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινής μας ζωής αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν μέσα από το εγχείρημα της Σβούρας. Πολλά από τα μέλη αυτής της ομάδας είχαν στο άμεσο παρελθόν δραστηριοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο του Σπόρου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν αλλά στηριζόμαστε σε μια σημαντική εμπειρία, θετική και αρνητική, στον τομέα της εναλλακτικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

 

 

Η Σβούρα αρχίζει τη δραστηριότητά της μέσα στις συνθήκες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Σε συνθήκες απόγνωσης, αγωνίας αλλά και ελπίδας, καθώς όλο και νέες συλλογικότητες ξεπηδούν και δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής υφαίνοντας σιγά–σιγά το δίχτυ μιας άλλης εναλλακτικής κοινωνίας εδώ και τώρα, μιας κοινωνίας όπου η αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια και η ενεργή συμμετοχή των μελών της είναι κυρίαρχα στοιχεία της λειτουργίας της. Θεωρούμε πως αυτά τα χαρακτηριστικά δεν πρέπει να παραμένουν ένα μελλοντικό ζητούμενο, δεν παραπέμπονται στο μέλλον, αλλά επιβάλλεται, όσο αυτό είναι δυνατόν, να βρίσκονται από σήμερα κιόλας στα βήματα, στους λόγους και στις πράξεις μιας συλλογικότητας.

Επιλέξαμε λοιπόν να αποτελούμε μια ανοιχτή εθελοντική ομάδα που λειτουργεί στραμμένη προς το κοινωνικό της περιβάλλον. Μια αυτόνομη ομάδα, χωρίς πολιτικές και κομματικές δεσμεύσεις, που το μοναδικό κυρίαρχο όργανό της είναι η συνέλευση των μελών και όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναινετικές διαδικασίες.

Θεωρούμε τη Σβούρα ένα ενεργό κομμάτι της περιοχής μας, την οποία δεν βλέπουμε σαν μια δεξαμενή αλίευσης πελατών αλλά σαν ένα χώρο μέσα στον οποίο θέλουμε να λειτουργήσουμε οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά με πνεύμα συνεργασίας και ισότιμης ανταλλαγής δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Βρισκόμαστε σε άμεση σχέση με τους παραγωγούς που μας τροφοδοτούν με τα προϊόντα τους αφού λειτουργούμε χωρίς μεσάζοντες, επιλέγοντας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή τα προϊόντα που διακινούμε, ενώ παράλληλα επιμένουμε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκράτηση των τιμών αποσκοπώντας μόνο στην κάλυψη των αναγκαίων λειτουργικών εξόδων του χώρου που διατηρούμε.

Υποστηρίζουμε τη δημιουργία συνεταιριστικών μορφών οργάνωσης στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και στη μεταποίηση ˑενισχύουμε τους μικρούς παραγωγούς – καλλιεργητές γης ˑείμαστε έμπρακτα αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους που αναλαμβάνουν την αυτοδιαχείριση των παραγωγικών μονάδων όπου απασχολούνται. Αυτή μας η υποστήριξη δεν απορρέει αποκλειστικά από την ανάγκη αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα, αλλά ιδιαίτερα από το γεγονός ότι προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία οικονομικών δομών που έχουν απόλυτη σχέση με την κοινωνία που οραματιζόμαστε.

Συμπαραστεκόμαστε με όποιο τρόπο μπορούμε σε εθελοντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, όπως τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, οι συλλογικές κουζίνες, οι διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται μέσα σε σχολεία για την στήριξη φτωχών μαθητών και των οικογενειών τους, η διοργάνωση δωρεάν φροντιστηρίων κλπ. Θέλουμε η Σβούρα να λειτουργήσει σαν ένας κόμβος ενημέρωσης και υποστήριξης σε τέτοια εγχειρήματα, στον φυσικό χώρο της όσο και στην ιστοσελίδα της

Αναζητάμε και ερευνούμε τη δυνατότητα να εφαρμοσθούν νέες εναλλακτικές μορφές οικονομικών σχέσεων, όπως οι αχρήματες ανταλλαγές, οι τράπεζες χρόνου, τα δίκτυα αλληλεγγύης που αναπτύσσονται από τα κάτω σε σχολεία, γειτονιές και αλλού, καθώς και οποιαδήποτε άλλη μορφή έχουν επινοήσει εναλλακτικές ομάδες στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο μέσα στη διαδικασία αναζήτησης ενός ισότιμου, αμεσοδημοκρατικού και συμμετοχικού μοντέλου κοινωνίας.

Ρίχνουμε γέφυρες με τους παραγωγούς του τρίτου κόσμου, ιδιαίτερα με εκείνους που το πολιτικό τους όραμα και η πρακτική συμβαδίζουν με τα δικά μας πιστεύω, εισάγοντας προϊόντα κατά κύριο λόγο μη παραγόμενα στη χώρα μας, γιατί θεωρούμε την αρχή της διατροφικής κυριαρχίας μέσα στο πλαίσιο της κάθε χώρας ως απαραίτητο όρο για μια ισορροπημένη, οικολογική και έξω από τα συμφέροντα των πολυεθνικών οικονομική συγκρότηση.

Ωστόσο, δεν θέλουμε να γίνουμε κεντρικοί εισαγωγείς στα προϊόντα που εισάγουμε, ούτε κεντρικοί διακινητές, αλλά ενθαρρύνουμε και αποδεχόμαστε την ισότιμη συνεργασία και ευθύνη με άλλες συλλογικότητες και ομάδες που θα επιθυμούσαν κι αυτές να συμμετάσχουν στην εισαγωγή των προϊόντων αυτών, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο ισότιμων και αλληλέγγυων ομάδων εναλλακτικής οικονομίας.

Έτσι μέσα στη Σβούρα ο ζαπατίστικος καφές, ο καφές από ιθαγενικές κοινότητες της Γουατεμάλας, το τσάϊ από τους Adivasiτης Ινδίας, το μάτε από το Kίνημα των Xωρίς Γη της Βραζιλίας, η ζάχαρη από παραγωγούς ζαχαροκάλαμου του Εκουαδόρ, συνυπάρχουν μαζί με βιολογικά προϊόντα των παραγωγών του Οικοδικτύου, με τυριά από το συνεταιρισμό του Μανταμάδου, με προϊόντα από τους συνεταιρισμούς της Φτελιάς, των Ασιτιανών γυναικών, του Μεσολογγίου και πολλών άλλων, καθώς και από επιλεγμένους μεμονωμένους παραγωγούς που υπερασπίζονται με τις καλλιέργειές τους ή τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγουν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή επιβίωση μέσα από τη δουλειά τους και τον σεβασμό στις ανάγκες του καταναλωτή. Όλα τα προϊόντα που διακινούμε καθώς και πληροφορίες για τους παραγωγούς που τα παράγουν μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα μας : www.svoura-svoura.gr

Η σβούρα ξεκίνησε την περιστροφή της. Με αυτά που σας περιγράψαμε και με πολλά άλλα που στροβιλίζονται στο μυαλό μας. Με μεράκι και με προσδοκίες. Για να τα καταφέρει χρειάζεται τη συμβολή σας, την υποστήριξή σας, τη συμμετοχή σας. Στο χορό και στον αγώνα για μια διαφορετική κοινωνία με κέντρο τον άνθρωπο.

 

Συνεταιρισμός εναλλακτικής και αλληλέγγυας οικονομίας

Σπύρου Τρικούπη 21, τηλ. 210-3801375, www.svoura-svoura.gr

Χ"Μιχάλη Νταλιάνη 5,
Παλιά Πόλη Χανίων, Κρήτη

28210-52201

info@terraverde-chania.gr

Δεύτερα - Παρασκευή
09:00-21:00
Σάββατο 09:00-14:30
syneleush icon
Ανοιχτή Συνέλευση κάθε πρώτη Τετάρτη του Μήνα
catalog icon

katoikon
fb shop icon

 AFISA TERRA VERDE


Autokollito

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Ενημερωθείτε για τα νέα μας

Copyright © 2016. All Rights Reserved.