Κοινωνική Οικονομία
Συν Άλλοις: Συνεργατισμός στην πράξη εδώ και επτά χρόνια
Εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο, κυρίως στον τομέα των τροφίμων, από μια ομάδα που εμπνέεται από το κίνημα των Ζαπατίστας και εφαρμόζει τις αρχές του στην πράξη, με παντοπωλείο γεμάτο προϊόντα από συνεταιρισμούς όλου του κόσμου
Στην οδό Νηλέως, έναν από τους πολλούς δρόμους του Θησείου όπου αποτυπώνεται το κοντράστ μεταξύ της παλιάς και νέας Αθήνας, χάρη στα διατηρητέα, σε αρκετές περιπτώσεις όχι διατηρημένα, νεοκλασικά, εδρεύει ένα παντοπωλείο από τα παλιά, που βρίσκεται δίπλα σε ένα ανακαινισμένο σούπερ μάρκετ.
Μπαίνοντας στο κατάστημα, αντικρίζεις και αισθάνεσαι από την πρώτη στιγμή ένα ζεστό περιβάλλον, ανθρώπινο, άμεσο, χωρίς καθωσπρεπισμό, χωρίς υπαλλήλους, χωρίς εργαζόμενους με το ίδιο ντύσιμο και κυρίως χωρίς άγχος. Σε υποδέχονται λιτά, με ένα απλό «γεια σου», αλλά με χαμόγελο. Μαζί τους σε υποδέχεται και ένας μικρόσωμος σκύλος που χοροπηδά, μυρίζει, αλλά δεν δαγκώνει το μπατζάκι και ζητά ορισμένα χάδια.
Στα ράφια του παντοπωλείου ο νους σου ταξιδεύει χάρη σε προϊόντα από συνεταιρισμούς και μικρές ομάδες παραγωγών όλου του κόσμου στο πλαίσιο του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου. Κακάο από τον συνεταιρισμό El Ceibo από τη Βολιβία, σπαγγέτι από τον κοινωνικό συνεταιρισμό Libera Terra στη Σικελία, οικολογικά προϊόντα καθαρισμού από το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη, ζαπατίστικος καφές από παραγωγούς στην Τσιάπας του Μεξικού.
«Από την ώρα της παραγωγής μέχρι τον τελευταίο καταναλωτή θέλουμε να υπάρχει μια αλυσίδα ηθικής» μας λέει η Λίλη Αχριάνη, μέλος του προμηθευτικού συνεταιρισμού, ο οποίος απασχολεί πέντε άτομα συνολικά και άλλα δέκα είναι εθελοντές. «Δεν παίρνουμε από δήθεν συνεταιρισμούς που εκμεταλλεύονται εργαζόμενους. Δεν παίρνουμε προϊόντα από παραγωγούς που μπορεί να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα. Δεν αναγνωρίζουμε ως δίκαιο αλληλέγγυο εμπόριο τη διακίνηση προϊόντων που περιλαμβάνει πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες πληρώνουν απλά πιο πολύ κάποιους παραγωγούς για να λένε ότι έχουν fair trade προϊόντα».
Το Συν Άλλοις προέκυψε ως σχήμα το 2011 από μέλη της ομάδας του Σπόρου, που βρισκόταν στα Εξάρχεια. «Είναι τα αρχικά τριών λέξεων: Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας» λέει η Λίλη και προσθέτει ότι «προτού η Κ.ΑΛ.Ο. γίνει αυτό που έχει γίνει τώρα, για εμάς ήταν δεδομένη επιλογή ως τρόπος δουλειάς και ως τρόπος αντίληψης και οργάνωσης».
«Η συνέλευσή μας γίνεται κάθε εβδομάδα και είναι το βασικό όργανο απόφασης της δουλειάς μας. Λειτουργούμε κυρίως συναινετικά στη λήψη αποφάσεων και εάν δεν καταφέρουμε μετά από κάποιες συνελεύσεις να βγάλουμε άκρη, αποφασίζουμε με ενισχυμένη πλειοψηφία 75%-25%» προσθέτει και υπογραμμίζει κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον: «Η σχέση που έχουμε με τον συνεταιρισμό δεν είναι ιδιοκτησιακή. Αν θέλει κάποιος να φύγει, απλώς θα αντικατασταθεί από κάποιον άλλο εργαζόμενο. Το κόνσεπτ είναι ότι δημιουργούμε θέσεις εργασίας. Δεν δημιουργούμε επιχειρήσεις με υπεραξία».
Σημαντικό ρόλο στον χαρακτήρα του εγχειρήματος έχει διαδραματίσει το ζαπατίστικο κίνημα που, παρότι δεν λέει «πάρε αυτό που κάνουμε εμείς και κοπιάρισε το», παρότι «στην Ελλάδα δεν είμαστε ιθαγενικός λαός ούτε ζούμε στις ίδιες συνθήκες», εμπνέει μέσα από το αξιακό του σύστημα, μέσα από «την αξιοπρέπεια, την έννοια της ελευθερίας και την έννοια της συνύπαρξης με ίσους όρους».
Η συνεργατική και ωραία ατμόσφαιρα βγαίνει και προς τα έξω. Ήδη από τα προηγούμενα χρόνια που ο κόσμος άκουγε συνεταιρισμό και πήγαινε το μυαλό του στην απάτη, ο συνεταιρισμός Συν Άλλοις είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη αρκετών. «Είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο. Όταν κάνουμε λάθος, το αναγνωρίζουμε». Μπορούν επίσης να εγγυηθούν για τα προϊόντα τους, τα οποία είναι επώνυμα. «Δεν αναφέρεται ένα γενικά made in Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά χώρος, τόπος, χωριό και όνομα». Όσο για τις τιμές και τα κέρδη: «Tο κοστολόγιο είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε το μεγαλύτερο ποσό να το παίρνει πάντα ο παραγωγός. Τα έσοδα που απομένουν είναι για την κάλυψη των θέσεων εργασίας και των πάγιων εξόδων».
Οι τιμές είναι υψηλότερες από ένα σούπερ μάρκετ, όμως τα προϊόντα είναι διαφορετικά. «Προβάλλουμε την ποιότητα, αλλά όχι την ποσότητα. Μπορείς να παίρνεις λιγότερα πράγματα και πιο ποιοτικά από το να γεμίζεις ένα τεράστιο καλάθι και τα μισά να είναι σκουπίδια». Ανατρεπτική φιλοσοφία, που χαρακτηρίζει τον συνεταιρισμό Συν Άλλοις από την αρχή του. Συνολικά το εγχείρημα έχει συμβάλει στην αλλαγή νοοτροπιών και κουλτούρας απέναντι στην κοινωνική οικονομία και στους συνεταιρισμούς. Και από εκεί που αποκηρύσσονταν οι τελευταίοι, να αναγνωρίζεται ευρέως πλέον ότι δεν χρειάζεται να τρέχεις μπροστά και να είσαι ο πρώτος, «όπως μαθαίναμε πάντα», αλλά ότι μπορούμε «να βγαίνουμε όλοι μπροστά και να προχωράμε παράλληλα».
Πού μπορείτε να βρείτε το Συν Άλλοις:
Διεύθυνσης: Οδός Νηλέως 35, Θησείο
Τηλέφωνο: 210 3456681
Site: synallois.org