Home

Εκδηλώσεις & Δράσεις

Γλέντι οικονομικής Ενίσχυσης για την Προέκταση

glediΗ συλλογικότητα Terra Verde ( Πράσινη Γη ) σας καλεί στο γλέντι οικονομικής ενίσχυσης την κυριακή 9 Δεκεμβρίου απ τις 14:00 και μετά


Η Terra Verde μεγαλώνει, επεκτείνεται και στην πλευρά της Tσουδερών. Η επέκταση αυτή δεν γίνεται βέβαια στη λογική του γιγαντισμού, ούτε αποσκοπεί στο κέρδος. Προτάγματα του εγχειρήματος παραμένουν η στήριξη των ντόπιων, μικρών παραγωγών, η άμεση επικοινωνία παραγωγού καταναλωτή, η εργασία με αξιοπρέπεια. Σε μια περίοδο δημιουργίας πολλών συνεργατικών εγχειρημάτων που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα [στον τομέα παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων], θέλουμε να υπάρχει ένας χώρος στήριξης αυτών των εγχειρημάτων και προώθησης των προϊόντων τους.

Στην μεγαλύτερη πια Terra Verde θα υπάρχουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλαντικά, μπύρες από μικρά ζυθοποιεία, κρασιά από ντόπιους παραγωγούς. 
Το μεγάλωμα της Terra Verde έχει μια ακόμα πτυχή που μας γεμίζει αισιοδοξία. Σε μια εποχή που η πόλη μετατρέπεται σε τουριστικό θέρετρο με την εκδίωξη ουσιαστικά των κατοίκων της, ένας χώρος-κελεπούρι, στο κέντρο της δεν μετατρέπεται σε ένα ακόμη ξενοδοχείο ή σε καφέ μπαρ, αλλά δίνεται για να στεγάσει εγχειρήματα αλληλεγγύης.

Αυτά κι άλλα πολλά θα κουβεντιάσουμε την κυριακή 9/12 κάνοντας ευρύτερα γνωστά τα σχέδια μας, τους προβληματισμούς και τις αντιφάσεις μας. Ακόμα θα χορέψουμε και θα τραγουδήσουμε με μουσική από διάφορα σχήματα φίλων κι αλληλέγγυων του εγχειρήματος και θα δοκιμάσουμε φαγητά φτιαγμένα με αγάπη και με προϊόντα από την Terra Verde.

Με μια Μπίρα στο πεζόδρομο

pezouliΗ Τerra Verde σερβίρει τα ποτά της
Η Συλλογικότητα για το Εναλλακτικό κι Αλληλέγγυο Εμπόριο TERRA VERDE ( Πράσινη Γη ) σας καλεί την τέταρτη 13 Ιουνίου στις 20:00 στο πεζόδρομο της Χ''Νταλιάνη 5 για να “ Τα πιούμε όλοι μαζί”.
Θα πιούμε μπύρες από μικρές ζυθοποιίες της Κρήτης, κρασιά των παράγωγων μας, κουβανέζικο ρούμι, την τζιτζεράδα και τσικουδιά παράγωγης μας.
ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ,ΓΙΑΤΙ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.

 

Αλληλοδιδακτικός Κύκλος Γεωργίας || Αμπέλι & Οίνος

dinos

Οίνος : Από το αμπέλι ως το ποτήρι μας
Ζητήματα που αφορούν τους παραγωγούς, αλλά και τους φίλους του Οίνου θα συζητηθούν σε εκδήλωση -ανοιχτή συζήτηση που διοργανώνουν οι συλλογικότητες Terra Verde και Χωριά β.δ.Κρητης, με θέμα : “Αμπέλι – Οίνος” στην σειρά “ Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας”.
Σύγχρονες μέθοδοι Αμπελουργίας και Οινοποίησης, ποιοτική αξιολόγηση οίνων, τοπικές ποικιλίες, προοπτικές κ.τ.λ. είναι κάποια από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν.

Εισηγητές : Γιάννης Γαλάνης, γεωπόνος-οινολόγος
Υρώ Κολιακουδάκη, οινοχόος

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Φλεβάρη στις 19:00 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων

Terra Verde  &  Xωριά β.δ. Κρήτης

 

 

 Photo ΠΑΠ

 

___ _______________________________________________________________________________________

Στροφή στις κρητικές ποικιλίες κρασιού

 

Αυξημένο ενδιαφέρον γνωρίζουν οι κρητικές ποικιλίες κρασιού τα τελευταία χρόνια όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση με θέμα “Αμπέλι – Οίνος” που διοργάνωσαν οι συλλογικότητες “Terra Verde” και “Χωριά β.δ. Κρητης” στο πλαίσιοτων “Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας”. Τα τελευταία χρόνια το κρητικό κρασί έχει αποκτήσει διεθνή φήμη, ενώ προσφέρει ένα πολύ καλό έσοδο για τους ανθρώπους που ασχολούνται τόσο με την καλλιέργεια των αμπελιών όσο και για τους οινοπαραγωγούς.


Μάλιστα σύμφωνα με τον Γεωπόνο – Οινολόγο Γιάννη Γαλάνη και την Οινοχόο Υρώ Κολιακουδάκη το κρασί είναι ένας μεγάλος πλουτοπαραγωγικός παράγοντας ο οποίος αποφέρει αρκετά έσοδα. Όσον αφορά το κατά πόσο είναι κορεσμένη η αγορά από ποικιλίες κρασιού σύμφωνα με τον Γιάννη Γαλάνη «είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει αγορά για όλα τα προϊόντα. Υπάρχει αγορά για τα προϊόντα που είναι πολύ περιορισμένης κυκλοφορίας, όπως είναι τα πιο ακριβά, αλλά υπάρχει αγορά και για το καθημερινό κρασί. Το κρασί είναι για όλους. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα στενά όρια της κακώς ευνοούμενης παράδοσης να δούμε πιο επιστημονικά τόσο την καλλιέργεια όσο και την οινοποίηση όσο και το κομμάτι της προώθησης και του μάρκετινγκ».


ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Σύμφωνα με τους αρμόδιους οι κρητικές ποικιλίες που κατά βάση οινοποιούνται είναι έντεκα αλλά ο πλούτος των κρητικών ποικιλιών είναι πάρα πολύ μεγάλος. Όπως επεσήμαναν οι Γιάννης Γαλάνης και Υρώ Κολιακουδάκη «η Κρήτη είναι ένας τόπος στον οποίο καλλιεργείται το κρασί προς οινοποίηση από αρχαιοτάτων χρόνων. Η διαφοροποίηση των ποικιλιών στο πέρασμα των χρόνων είναι τεράστια όπως καταλαβαίνεται. Μερικές ποικιλίες έχουν χαθεί, κάποιες έχουν παραγκωνιστεί αλλά για παράδειγμα το “βιδιανό” κρασί, το οποίο αυτή την στιγμή θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα “χαρτιά” των κρητικών ποικιλιών πριν από 15 -20 χρόνια ήταν σχεδόν εξαφανισμένο». Συνεχίζονται ο Γιάννης Γαλάνης ανέφερε πως «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα στον κρητικό αμπελώνα. Έχουν μπει νέοι άνθρωποι οι οποίοι είναι τόσο στην παραγωγή όσο και στην προώθηση του κρασιού. Έχουμε μάθει εμείς οι ίδιοι τις δικές μας τις ποικιλίες. Έχουμε αφομοίωση τεχνικές οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση του κρασιού. Τα αποτελέσματα είναι οι βραβεύσεις του κρητικού οίνου, οι αυξήσεις στις πωλήσεις, οι αυξήσεις στις εξαγωγές.

Το αμπέλι και το κρασί είναι ένα προϊόν το οποίο έχει ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο στην αγορά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εξαγώγιμο προϊόν και πραγματικά να φέρει και στην τοπική ποικιλία αλλά και διακρατικά αρκετά έσοδα». Από την πλευρά της Υρώ Κολιακουδάκη αναφέρθηκε στον κύκλο εργασιών που περιλαμβάνει η παρασκευή του κρασιού «δεν είναι μόνο ο πρωτογενής τομέας. Το κρασί συμπεριλαμβάνει πάρα πολλές διαφορετικές ειδικότητες. Εκτός από τον αμπελουργό, τον οινολόγο, τον οινοπαραγωγό απασχολούνται με τον κρασί έμμεσα ή άμεσα οι άνθρωποι που πουλούν τα γεωργικά μηχανήματα, οι γεωπόνοι, οι σερβιτόροι, οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες, οι οινοχόοι, οι γραφίστες που φτιάχνουν τις ετικέτες. Είναι πολύ μεγάλος ο κύκλος των ανθρώπων που εργάζονται για να γίνει ένα κρασί και να φτάσει στο ποτήρι. Το κρασί είναι ένας μεγάλος πλουτοπαραγωγικός παράγοντας», κατέληξε.

Πηγή : http://www.haniotika-nea.gr

____________________________________________________________________________________________

Ακούστε τη συνέντευξη στην ΕΡΑ Χανίων του Αντώνη Παπαγιαννάκη :

http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/chania/chania-inos-apo-abeli-os-potiri-mas-allilodidaktiki-georgiaaudio/

 

Χ"Μιχάλη Νταλιάνη 5,
Παλιά Πόλη Χανίων, Κρήτη

28210-52201

info@terraverde-chania.gr

Δεύτερα - Παρασκευή
09:00-21:00
Σάββατο 09:00-14:30
syneleush icon
Ανοιχτή Συνέλευση κάθε πρώτη Τετάρτη του Μήνα
catalog icon

katoikon
fb shop icon

 



AFISA TERRA VERDE


Autokollito

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Ενημερωθείτε για τα νέα μας

Copyright © 2016. All Rights Reserved.