Εκδηλώσεις & Δράσεις
Αλληλοδιδακτικός Κύκλος Γεωργίας || Αμπέλι & Οίνος
Οίνος : Από το αμπέλι ως το ποτήρι μας
Ζητήματα που αφορούν τους παραγωγούς, αλλά και τους φίλους του Οίνου θα συζητηθούν σε εκδήλωση -ανοιχτή συζήτηση που διοργανώνουν οι συλλογικότητες Terra Verde και Χωριά β.δ.Κρητης, με θέμα : “Αμπέλι – Οίνος” στην σειρά “ Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας”.
Σύγχρονες μέθοδοι Αμπελουργίας και Οινοποίησης, ποιοτική αξιολόγηση οίνων, τοπικές ποικιλίες, προοπτικές κ.τ.λ. είναι κάποια από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν.
Εισηγητές : Γιάννης Γαλάνης, γεωπόνος-οινολόγος
Υρώ Κολιακουδάκη, οινοχόος
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Φλεβάρη στις 19:00 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων
Terra Verde & Xωριά β.δ. Κρήτης
Photo ΠΑΠ
>>
> >
___ _______________________________________________________________________________________
Στροφή στις κρητικές ποικιλίες κρασιού
Αυξημένο ενδιαφέρον γνωρίζουν οι κρητικές ποικιλίες κρασιού τα τελευταία χρόνια όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση με θέμα “Αμπέλι – Οίνος” που διοργάνωσαν οι συλλογικότητες “Terra Verde” και “Χωριά β.δ. Κρητης” στο πλαίσιοτων “Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας”. Τα τελευταία χρόνια το κρητικό κρασί έχει αποκτήσει διεθνή φήμη, ενώ προσφέρει ένα πολύ καλό έσοδο για τους ανθρώπους που ασχολούνται τόσο με την καλλιέργεια των αμπελιών όσο και για τους οινοπαραγωγούς.
Μάλιστα σύμφωνα με τον Γεωπόνο – Οινολόγο Γιάννη Γαλάνη και την Οινοχόο Υρώ Κολιακουδάκη το κρασί είναι ένας μεγάλος πλουτοπαραγωγικός παράγοντας ο οποίος αποφέρει αρκετά έσοδα. Όσον αφορά το κατά πόσο είναι κορεσμένη η αγορά από ποικιλίες κρασιού σύμφωνα με τον Γιάννη Γαλάνη «είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει αγορά για όλα τα προϊόντα. Υπάρχει αγορά για τα προϊόντα που είναι πολύ περιορισμένης κυκλοφορίας, όπως είναι τα πιο ακριβά, αλλά υπάρχει αγορά και για το καθημερινό κρασί. Το κρασί είναι για όλους. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα στενά όρια της κακώς ευνοούμενης παράδοσης να δούμε πιο επιστημονικά τόσο την καλλιέργεια όσο και την οινοποίηση όσο και το κομμάτι της προώθησης και του μάρκετινγκ».
ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Σύμφωνα με τους αρμόδιους οι κρητικές ποικιλίες που κατά βάση οινοποιούνται είναι έντεκα αλλά ο πλούτος των κρητικών ποικιλιών είναι πάρα πολύ μεγάλος. Όπως επεσήμαναν οι Γιάννης Γαλάνης και Υρώ Κολιακουδάκη «η Κρήτη είναι ένας τόπος στον οποίο καλλιεργείται το κρασί προς οινοποίηση από αρχαιοτάτων χρόνων. Η διαφοροποίηση των ποικιλιών στο πέρασμα των χρόνων είναι τεράστια όπως καταλαβαίνεται. Μερικές ποικιλίες έχουν χαθεί, κάποιες έχουν παραγκωνιστεί αλλά για παράδειγμα το “βιδιανό” κρασί, το οποίο αυτή την στιγμή θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα “χαρτιά” των κρητικών ποικιλιών πριν από 15 -20 χρόνια ήταν σχεδόν εξαφανισμένο». Συνεχίζονται ο Γιάννης Γαλάνης ανέφερε πως «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα στον κρητικό αμπελώνα. Έχουν μπει νέοι άνθρωποι οι οποίοι είναι τόσο στην παραγωγή όσο και στην προώθηση του κρασιού. Έχουμε μάθει εμείς οι ίδιοι τις δικές μας τις ποικιλίες. Έχουμε αφομοίωση τεχνικές οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση του κρασιού. Τα αποτελέσματα είναι οι βραβεύσεις του κρητικού οίνου, οι αυξήσεις στις πωλήσεις, οι αυξήσεις στις εξαγωγές.
Το αμπέλι και το κρασί είναι ένα προϊόν το οποίο έχει ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο στην αγορά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εξαγώγιμο προϊόν και πραγματικά να φέρει και στην τοπική ποικιλία αλλά και διακρατικά αρκετά έσοδα». Από την πλευρά της Υρώ Κολιακουδάκη αναφέρθηκε στον κύκλο εργασιών που περιλαμβάνει η παρασκευή του κρασιού «δεν είναι μόνο ο πρωτογενής τομέας. Το κρασί συμπεριλαμβάνει πάρα πολλές διαφορετικές ειδικότητες. Εκτός από τον αμπελουργό, τον οινολόγο, τον οινοπαραγωγό απασχολούνται με τον κρασί έμμεσα ή άμεσα οι άνθρωποι που πουλούν τα γεωργικά μηχανήματα, οι γεωπόνοι, οι σερβιτόροι, οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες, οι οινοχόοι, οι γραφίστες που φτιάχνουν τις ετικέτες. Είναι πολύ μεγάλος ο κύκλος των ανθρώπων που εργάζονται για να γίνει ένα κρασί και να φτάσει στο ποτήρι. Το κρασί είναι ένας μεγάλος πλουτοπαραγωγικός παράγοντας», κατέληξε.
Πηγή : http://www.haniotika-nea.gr
____________________________________________________________________________________________
Ακούστε τη συνέντευξη στην ΕΡΑ Χανίων του Αντώνη Παπαγιαννάκη :
http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/chania/chania-inos-apo-abeli-os-potiri-mas-allilodidaktiki-georgiaaudio/
Εκδήλωση - Ενημέρωση : Η Κάνναβη στο ράφι
Η Terra Verde σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ Kannabio hemp cooperative οργανώνουν εκδήλωση ενημέρωσης και παρουσίασης των πρώτων προϊόντων κλωστικής κάνναβης ( Sativa L) την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στις 20:30 στο χώρο του Kοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών, στη X’ Νταλιάνη 5.
Προϊόντα κλωστικής ήδη είναι διαθέσιμα στο ράφι Terra Verde.
Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την προηγούμενη εκδήλωση της terra verde – στα πλαίσια των αλληλοδιδακτικών κύκλων γεωργίας – με θέμα την κλωστική κάνναβη .
Από τότε, σε πείσμα των καιρών και χάρη στην προσήλωση και τον αγώνα πολλών ανθρώπων, ένα φυτό ακόμα και σήμερα δαιμονοποιημένο μπήκε στην παραγωγή. Είναι, λοιπόν, μεγάλη η χαρά μας που η terra verde φιλοξενεί στα ράφια της προϊόντα αυτού του αγώνα, προϊόντα κλωστικής κάνναβης!
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό από την τελευταία Διεθνή έκθεση Κάνναβης στο Φάληρο Αττικής
Ελπίζουμε και διεκδικούμε σύντομα να γίνει εφικτή και η διακίνηση φαρμακευτικής κάνναβης, θέτοντας σε ουσιαστική εφαρμογή το πρόσφατο ψηφισμένο νομοθετικό πλαίσιο .
Διανομή κατ’ οίκων & Αλλαγής ωραρίου
Η Terra Verde (Πράσινη Γη) είναι συλλογικότητα με μια διαφορετική αντίληψη για το εμπόριο και την οικονομία.
Η Terra Verde προέκυψε μέσα από την επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουμε αντιπαραδείγματα στις σκληρές συνθήκες εκμετάλλευσης που επιβάλλει η παγκόσμια αγορά, οι πολυεθνικές που την ελέγχουν και οι μεσάζοντες. Προτεραιότητά της δεν είναι το κέρδος, αλλά η προώθηση ενός τρόπου παραγωγής με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, στον παραγωγό, στον εργαζόμενο και στον καταναλωτή. Για το σκοπό αυτό λειτουργεί πρατήριο με προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, συνεταιρισμούς, κινήματα - προϊόντα που δεν παράγονται σε συνθήκες εκμετάλλευσης της φύσης και των ανθρώπων.
Παράλληλα προωθεί τις ιδέες για μια άλλη οικονομία και έναν άλλο τρόπο παραγωγής μέσα από διαλέξεις και εκδηλώσεις και κυρίως μέσα από τη διοργάνωση Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας. Το εγχείρημα της Terra Verde ξεκίνησε το 2008. Από το 2010 έχει το δικό της χώρο στο πεζόδρομο της Νταλιάνη.
Έχει τη νομική μορφή Κοινωνικού Συνεταιρισμού αλληλέγγυας οικονομίας (Κοιν.Σ.επ), κύριο όργανο όμως είναι η ανοιχτή συνέλευση των μελών και φίλων που πραγματοποιείται την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα. Η αυτοοργάνωση και η συμμετοχή των παραγωγών και των αλληλέγγυων αποτελούν τις βάσεις της συλλογικότητας.
Αυτό τον καιρό επιχειρούμε να επεκτείνουμε το ωράριο λειτουργίας του πρατηρίου από τις 09.00-21.00 καθημερινά και το Σάββατο 09:00-14:30 (αντί για 09:30-14:30 & 18:00-21:00 που ήταν μεχρι τώρα) και να προσφέρουμε δωρεάν διανομή κατ'οίκον. Σκοπός μας δεν είναι βέβαια ο "γιγαντισμός", ούτε και η μεγαλύτερη εμπορικότητα, αλλά η δημιουργία μιας ακόμα θέσης εργασίας. Η θέση αυτή προσωρινά καλύπτεται μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ και είναι στο χέρι όλων μας να διατηρηθεί.